De Beloften – Coyendanspark/Macharius – zaterdag 16 september.
Zaterdag 16 september belooft bijzonder druk te worden in Gent, minstens op muzikaal vlak dan toch. ‘Luminous Dash’ – die dag precies één jaar oud – organiseert die dag zijn eerste festival in Kinky Star. Zes namen op de meer-dan-avondvullende affiche. Met een klepper van een headliner: ‘Mind Rays’.
Eerder op de dag en evenzeer gezegend met zes namen op de affiche; ‘De Beloften’. De Gentse rock rally is intussen al aan zijn veertiende editie toe. Naar jaarlijkse gewoonte mogen zes finalisten het publiek en de jury trachten te overtuigen van hun kunnen. Plaats van gebeuren: het podium in het Coyendanspark naast de St.-Baafsabdij.
Wie volgt ‘Crowd of Chairs’ (winnaar 2015) en ‘Momma Said So’ (winnaar 2016) op? Even kort de finalisten voorstellen:
[1] The Leslies
‘The Leslies’ stak begin dit jaar de spreekwoordelijke neus aan het venster en kwam al twee maal aan bod op deze blog in de rubriek ‘ONgehoord!’. Een Gentse band dus, deze zomer nog te bewonderen op de Feesten (‘Jonge Wolven’) maar ook tijdens de volledig verknipte 36-uren marathon van Kinky Star begin deze maand.
De groep is een jolige joint venture van melodiegevoelige mansmensen die (ook) bij ‘Dorian And The Grays’, ‘Delta Grass’ en ‘The Grassroots Movement’ actief zijn. En er verder een merkwaardige voorkeur voor sanseveria’s op na houden.
Verrassende poprock met lo-fi neigingen, psychedelische accenten, lijzige zang en met minstens een gematigde hoek af. Een song als ‘Blue Lagoon’ bewijst het talent. Logische keuze van de jury. Wij zijn nogal fan.
[2] Walmok
Wannes de Vogelaere – toegegeven: ‘Walmok’ klinkt net iets cooler qua artiestennaam – is een Antwerpse dj/producer. Winnaar van de Kunstbende vorig jaar. In de categorie muziek uiteraard. Wannes wordt wel eens de Vlaamse ‘Flume’ genoemd. Daar valt o.i. wel iets voor te zeggen. Anyway; catchy elektro, beats en bleeps for the young @ heart.
facebook // soundcloud // vi.be
[3] Leonore
‘Leonore’ komt aanwaaien vanuit de hoofdstad. Een band rond Chloë Nols, singer-songwriter met een behoorlijk melancholische kijk op de dingen. Duister, fragiel en introspectief. Het kan inderdaad niet alle dagen kermistechno zijn. De debuutplaat (‘Phoenix’), twee jaar geleden uitgebracht, kreeg de nodige lof toegezwaaid. Als je ‘Feist’ kan appreciëren dan is de kans redelijk groot dat je Leonore op goedkeurend gebrom zal onthalen.
[4] Pjay
Voor de beloftevolle rap op 16 september zorgt ‘Pjay’. ‘Pjay’ is het alter ego van Pieter-Jan Noppe, een jonge Brusselaar met Westhoek-roots. Kent de laatste tijd steeds meer bijval. Wist zich recent nog in de belangstelling van ‘MNM’ te werken. Nam ook deel aan Humo’s Rock Rally in 2016 en schopte het eerder tot de finale van ‘Westtalent’ (2015). Ervaring met wedstrijden dus.
[5] Laguna
Het Antwerpse ‘Laguna’ brengt post-punk van de energieke en de melodieuze soort. ‘Laguna’ is nog niet zo gek lang in de running maar de samenstellende delen deden wel al de nodige podiumervaring op bij ‘Melting Time’. Een band die meer dan eens op de Kinky Star planken stond en die het telkens prima deed. Benieuwd of de nieuwe outfit (ook) zal overtuigen. Referenties: Modern English, Joy Division, Chameleons, Whispering Sons…
[6] Low Land Home
Last but not least: ‘Low Land Home’, het muzikale vehikel van Gentenaar Jo Geboers. Singer-songwriter in de ware zin van het koppelwoord want een bijzonder begenadigd zanger en getalenteerd songsmid. Auteur van dromerige melodieën van hoog niveau.
De (elektrische) piano staat centraal. Vergelijkingen met ‘The National’ zijn niet geheel onterecht al vinden we Geboers een stuk interessanter. Sfeervol en intimistisch. Alweer een prima keuze van de jury. Hopelijk blijft dit overeind op een rumoerig festivalterrein.
En wie op 16/9 in Gent de zaken liever klassiek muzikaal invult komt zeer zeker aan zijn/haar trekken op ‘Odegand’. Magisch muziekfestival op en langs het water volgens de eigen promotalk. We zouden het verdorie nog vergeten.
Programma hier